Gogonele murate in saramura este reteta de muraturi cea mai populara pe la noi; In ceea ce ma priveste, sotia mea spune despre mine ca as manca gogonele si cu ceai :))
Stiu ca aceste muraturi, gogonelele nu sunt tocmai indicate atunci cand ai kg in plus sau retentie de apa... dar ce sa-i faci... tot ce-i bun, este ori ilegal, ori imoral, ori ingrasa....
Daca vrei sa slabesti, nu-ti recomand gogonele murate!
Hai sa lasam deoparte slabitul si controlul greutatii si sa uitam de greutatea ideala si sa vedem reteta de muraturi, gogonele murate in saramura.
Gogonele murate in saramura
Cea mai buna perioada in care se pun muraturi, gogonele, este sfarsitul lui septembrie si inceputul lui octombrie.Pentru a pune un borcan de 5 litri de muraturi (gogonele sau patlagele) ai nevoie de 45 minute :) si urmatoarele ingrediente:
Ingrediente pentru muraturi cu gogonele
- 2,5 kilograme gogonele (patlagele)
- flori de conopida, cat iei intr-o mana
- 2 morcovi (nu toata lumea pune si morcovi in muraturi)
- 4 linguri sare pentru muraturi
- 1 tulpina potrivita de hrean
- cateva frunze de telina
- vreo 20-30 cm de tulpina de marar uscat
- 3-5 foi de dafin
- vreo 8 catei de usturoi
- 1 lingura boabe de mustar
- 1 lingura boabe de piper
Cum se prepara reteta de gogonele murate in saramura?
- se sterilizeaza borcanele
- se aleg gogonelele - cele lovite sau "cu bube" se arunca si celelalte, tocmai bune pentru muraturi se spala bine in apa rece
- se curata morcovul si se taie in rondele groase de o jumatate de centimetru
- se curata si usturoiul
- se curata hreanul si se taie in bucati (cam 4 bucati la un hrean mediu)
- se fierb 3 litri de apa in care se pun 4 linguri cu sare de muraturi
- pe fundul borcanului de muraturi (dupa ce a fost sterilizat, desigur) se pun tulpinile de marar si frunzele de telina
- se aseaza gogonelele in borcan (printre gogonele se pune conopida si morcovii)
- se toarna boabele de piper si mustar printre gogonele
- deasupra se pun foile de dafin, tulpina de marar si telina
- saramura fierbinte se toarna peste gogonele
- se acopera borcanul cu un capac cu filet (sau cu un ciolofan pus in doua dupa ce a fost inmuiat
- se lasa borcanul la racit pana a doua zi
- borcanul de muraturi se depoziteaza apoi la loc racoros si intunecat timp de 2 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu